
040109-FARCL-IQ-02 
         January 9, 2004 

Case No. [text deleted] 
 
[text deleted] 
[text deleted] 
[text deleted] 
Washington, D.C. [text deleted] 
 
Dear [text deleted]: 
 
This is in response to your letter dated [text deleted], 
requesting a written ruling and clarification on matters 
involving the protection and transfer of intellectual property 
rights under the Iraqi Sanctions Regulations, 31 C.F.R. Part 575 
(the “Regulations”).   
    
As you know, effective as of May 23, 2003, OFAC amended the 
Regulations to add a general license (the “License”), which 
authorizes U.S. persons to engage in all transactions previously 
prohibited by the Regulations, except as provided in paragraph 
(b) of the License.  See section 575.533 in 68 Fed. Reg. 38189 
(June 27, 2003). 
 
In your letter you suggest that pursuant to the License, 
applications to the Trademark and Patent Office in Iraq (the 
“TPO”) for new trademarks and patents should be permitted, 
subject to the exception of section 575.533(b)(2) of the 
Regulations concerning goods or technology controlled by the 
Department of Commerce. 
 
Please be advised, as of May 23, 2003, OFAC does not regard the 
TPO as being a specially designated national as defined in 
paragraph (b)(3)(i) of the License.  Therefore, pursuant to the 
License U.S. persons may engage in all transactions with the TPO 
that were previously prohibited by the Regulations, including 
making payment to the TPO for the prosecution and maintenance of 
new intellectual property rights, subject to the exception of 
section 575.533(b)(2) of the Regulations. 
 
OFAC regards patents and trademarks issued prior to May 23, 
2003, by the TPO or any other political subdivision, agency, or 
instrumentality of the Government of Iraq as property in which 
the Government of Iraq had an interest and therefore blocked 
property still subject to the prohibitions of Subpart B of the 
Regulations.  Consequently, transactions with the TPO, including 
but not limited to renewal applications and payment of 
maintenance fees, involving patents and trademarks issued before 
May 23, 2003, continue to require specific authorization from 
OFAC.   
 



In response to an application, it is OFAC’s policy to license 
all transactions, including but not limited to the provision of 
legal services, related to the renewal and maintenance of 
blocked intellectual property rights issued, obtained or 
received before the effective date of the Regulations or 
pursuant to previous OFAC specific authorization.  
 
You also point out in your letter that there may be interest on 
the part of U.S. persons in trademarks and patents in Iraq 
abandoned since the inception of the Regulations.  You should 
note that OFAC views such abandoned intellectual property rights 
as blocked property. However, if the TPO were to set up revival 
procedures OFAC would consider authorizing the participation of 
U.S. persons in that process, with the caution that the blocked 
patents and trademarks remain subject to the prohibitions of 
Subpart B of the Regulations.     
 
The last issue you present in your letter asks whether U.S. 
persons can obtain or assign intellectual property rights under 
the Regulations without specific authorization.  Before U.S. 
persons can accept assignment of or assign blocked intellectual 
property rights under the Regulations, they would need specific 
authorization from OFAC.        
 
Please reference the Case No. [text deleted] in any future 
communications you have concerning this matter.  
 
 
       Sincerely, 
 
 
 
       
 
 
  


